Verkoop AT&T, koop China Mobile

Deze maand heb ik mijn aandelenpositie in AT&T verkocht en met de opbrengst een nieuwe positie in China Mobile gestart. Ik wissel hiermee een high yield telecom positie in voor een andere high yield telecom positie, zodat de spreiding in mijn dividendportfolio ongeveer hetzelfde blijft. Ik heb AT&T verkocht voor $28,40 en China Mobile gekocht op de beurs van Frankfurt voor €5,10.

Eerder dit jaar heeft AT&T aangeven een transactie aan te gaan met waarin Discovery samen gaat met de AT&T dochter TimeWarner. Daarnaast geeft AT&T in hetzelfde bericht aan dat het dividend ongeveer 40% van de vrije kasstroom zal bedragen. Dit gaat vermoedelijk op een lager dividend uitkomen, omdat de kasstroom van TimeWarner straks niet meer bij AT&T valt.

Naar mijn mening veranderd er niet veel aan het bedrijf, want in plaats van aandelen in 1 bedrijf zal de positie opgesplitst worden in 2 posities in 2 bedrijven. Waarbij wel minder dividend wordt uitgekeerd dan voorheen, maar daarvoor in de plaats komt wel een positie in TimeWarner/Discory waar waarschijnlijk wel een grotere waardering aan wordt gehangen dan dat TimeWarner had in de prijs van een AT&T aandeel. Het losknippen van een onderdeel met hoge groei vind ik normaal gesproken daarom altijd wel positief, want het levert vaak koerswinst op door de hogere waardering.

In dit geval wissel ik toch mijn AT&T positie in voor een positie in China Mobile, omdat ik na afsplitsing van TimeWarner uiteindelijk een hele kleine positie van een paar honderd euro krijg in het nieuwe combinatiebedrijf. Daarnaast heb ik AT&T ook specifiek aangekocht om invulling te geven aan het high yield/cashcow gedeelte van mijn portfolio.

Daarom heb ik AT&T verkocht en van de opbrengst aandelen China Mobile gekocht. Yields van beide bedrijven nagenoeg gelijk en komt op ruim 7% uit. De verwachte dividendinkomsten veranderen hierdoor minimaal.

Ondanks dat veel dividendbeleggers telecombedrijven in hun portfolio hebben zitten is China Mobile een atypische keus, omdat in de meeste portfolio’s Westerse telecombedrijven zitten.

Sinds kort is China Mobile ook niet meer beschikbaar op de NYSE, omdat het door een presidentieel decreet van Trump verboden is geworden voor Amerikaanse investeerders om te beleggen in bedrijven die als een bedreiging van de nationale veiligheid worden gezien. China Mobile valt onder deze wetgeving. Hierdoor is de koers gedaald en behoorlijk achtergebleven bij de koersontwikkeling van andere telecombedrijven.

De achterblijvende koers in combinatie met een grote afhankelijkheid van een markt in China die door de Chinese overheid wordt afgeschermd voor concurrentie van buiten China heeft mij laten beslissen om dit bedrijf toe te voegen aan mijn portfolio. Wel voeg ik hier een aandeel aan toe waar een grotere kans bestaat dat de lokale overheid direct een handeling kan uitvoeren die nadelig is voor China Mobile. In een land als China is de macht van de overheid wat dat betreft onvergelijkbaar met die van de overheid een Westerse landen.

2 antwoorden op “Verkoop AT&T, koop China Mobile”

 1. Wat een fraaie en dappere keuze heb je gemaakt, MD!

  De verkoop van AT&T is begrijpelijk en de waardering van China Mobile erg aantrekkelijk. Zelf overweeg ik een positie in China Life, een verzekeraar. Ik ga daarvoor wel direct naar de beurs in Hong Kong. Vroeg of laat zal ik ook Alibaba overzetten naar die beurs om het ADR risico iets te verlagen.

  Op de lange termijn verwacht ik dat steeds meer beleggers je voorbeeld zullen volgen. De westerse aandelen zijn extreem duur en in de zoektocht naar rendement zal er worden uitgeweken naar oa China.

  Groet, DKK

  1. Op dit moment voelen veel aandelen inderdaad erg duur aan. Vooral in Europa en Azië zijn nog wel aandelen te vinden met een aantrekkelijkere waardering.

   Van aandelen uit Azië vind ik het wel lastig om voldoende informatie over bedrijven te krijgen en vind is een deel van de onderwaardering ook terecht door de politieke risico’s.

Reacties zijn gesloten.