Koop 56 aandelen Enagás

In maart heb ik 56 aandelen van het Spaanse nutsbedrijf Enagás toegevoegd aan mijn dividend portfolio. Vorige maand heb ik in mijn post over de aankopen van februari al genoemd dat ik Enagás het hoogst op mijn watchlist had staan, maar dat ik hier eerst nog even mijn huiswerk wou doen, omdat de cijfers en presentaties die ik in mijn archief had zitten verouderd waren.

Enagás is een Spaans bedrijf vooral actief in het investeren in en uitbaten van gaspijpleidingen. Enagás is onder andere eigenaar van het Spaanse gasnetwerk en fabrieken in Spanje waar vloeibaar gemaakt gas weer omgezet kan worden in ‘normaal’ gas.

Uiteindelijk ben ik afgelopen maand door de cijfers gegaan. Daarnaast heb ik ook de outlook voor de komende jaren goed doorgenomen. Wat vooral tijd heeft gekost is het snappen van de omzetontwikkeling van Enagás over de afgelopen jaren. De omzet toont een dalende trend, maar bij een EBIT die iets groeit.

Dit komt vooral door de wijze waarop met dochterondernemingen wordt omgegaan. Enagás heeft ondernemingen waar zij zelf de meerderheidsaandeelhouder is. Bij deze dochtermaatschappijen heeft Enagás een directe invloed op het beleid. Daarnaast is Enagás ook eigenaar van veel minderheidsdeelnemingen in andere ondernemingen.

Een groot deel van het resultaat van Enagás komt uit dividend ontvangen op basis van minderheidsdeelnemingen.

Dividend Enagás

Enagás heeft vorig jaar een dividend van €1,60 uitgekeerd. Dit komt neer op een dividendrendement van 8,5%. Hieronder een grafiek uit de forecast van Enagás. In deze forecast wordt aangegeven dat de grootste groei wel uit het dividend is en dat de komende jaren kleine stapjes van ongeveer 1% groei gemaakt worden.

Ondanks dat een voorkeur heb voor aandelen met een hogere groei vind ik Enagás toch interessant om in te stappen op het huidige niveau.

Op basis van de 52 aandelen en het verwachte dividend van €1,68 over 2020 voeg ik €94,08 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Volgende maand ga ik geen aankoop doen, want op 6 mei krijgen we eindelijk de sleutel van onze nieuwe woning. In april gaat het geld dus naar de bouwmarkt en niet naar de aandelen portefeuille.