Investering in zonnepanelen op ons dak

Begin januari gaan er zonnepanelen geïnstalleerd worden op het dak van ons huis. Sinds we in mei zijn verhuisd hebben we vooral geld uitgegeven aan het klussen en inrichten van onze nieuwe woning.

Nu is het ook tijd om iets te doen wat niet echt zichtbaar is, maar waar we wel van profiteren: zonnepanelen op het dak leggen. Dit was ik eigenlijk al van plan om ergens eind 2022/begin 2023 te gaan doen, maar getriggerd door de hoge energieprijzen in combinatie met de afbouw van de salderingregeling, heb ik besloten om dit een stuk sneller te doen dan dat we eigenlijk op onze woonverbeteringen roadmap hadden staan.

De afgelopen maanden ben ik met 2 partijen bezig geweest met offertes opvragen en uiteindelijk zijn de kosten van net iets minder dan €6.000 voor 10 panelen die ongeveer 3.000 kWh gaan opwekken conform onze inschatting. Ons verbruik ligt op dit moment lager, maar volgend jaar voor de zomer willen we ook nog een airco laten installeren en hier heb ik al rekening mee gehouden in de energiebehoefte.

We hadden dit in ook €1.000 goedkoper kunnen doen, maar ik heb gekozen voor micro omvormers die achter de panelen zitten in plaats van een omvormer binnen. Daarnaast hebben we ook voor iets duurdere panelen gekozen met een hogere opbrengst, zodat we minder panelen nodig hebben en we makkelijk nog een dakkapel kunnen plaatsen in de toekomst.

Een omvormer kan een kleine bromtoon maken en ik weet van mezelf dat ik me daar aan kan ergeren als ik op zolder aan het werk ben. Daarom heb ik gekozen voor de duurdere oplossing van micro omvormers achter de panelen zelf. Dit levert dan wel 1,5 jaar extra terugverdientijd op, maar dat is een bewuste keuze. Terugverdientijd komt voor ons op iets meer dan 9 jaar. Waarmee dit een investering is die prima te vergelijken is met de koop van aandelen.

Op onze roadmap met verbeteringen aan onze woning hadden we rekening gehouden om dit ergens in de 2e helft van volgend jaar te doen, omdat ons spaargeld door alle kosten rondom verhuizen en een nieuwe woning naar wens maken rondom het minimum zit en we eerst meer hadden willen sparen om te voorkomen dat de spaarbuffer fors lager dan de ondergrens is die we hanteren.

Ik verwacht dus dat ik de komende 3 maanden geen nieuwe grote aankopen ga doen, omdat we eerst weer de buffer gaan aanvullen, maar de koop van zonnepanelen levert wel een goed rendement op.

De koop van zonnepanelen is voor ons vooral een financiële keus geweest en minder gedreven vanuit duurzaamheid en is dus eigenlijk voor ons andere allocatie van het geld dat we normaal gesproken gebruiken om in aandelen te beleggen. Gezien de kosten van €6.000 is dit dus gelijk met afstand de ‘grootste positie’ in onze portfolio 😉

2 antwoorden op “Investering in zonnepanelen op ons dak”

  1. €6000 voor 10 panelen klinkt als erg prijzig, ondanks de duurdere panelen en micro-omvormers. Maar waarschijnlijk zit ik nog met oude prijzen in mijn hoofd 😉
    Zonnepanelen zelf zijn een prima investering, zowel voor je portemonnee als het milieu.

    Fijne jaarwisseling!

    1. Klopt een alternatieve offerte met reguliere omvormers en 2 panelen meer was €4660, maar we hebben gekozen voor hogere kosten door micro-omvormers buitenshuis en 10 panelen die duurder zijn maar wel een iets hogere opbrengst hebben. Aangezien we nu 6 panelen aan de voorkant en 4 aan de achterkant hebben geeft ons dit in ieder geval nu al 100% zekerheid dat we niet tzt weer een installateur moeten laten komen om de zonnepanelen te laten verleggen aan de achterkant wanneer we een dakkapel plaatsen.

      Je hebt dus helemaal gelijk dat het relatief duur klinkt, want dat is het ook. Vandaar dat wij dus ook niet op de standaardterugverdientijd van grofweg 7 jaar uitkomen. Het is wel een bewuste keuze om het op deze manier te doen.

Reacties zijn gesloten.